|
 |
|
JAK WPROWADZAĆ DODATKOWE POSIŁKI?(cd.)
|
|
Przygotowując posiłki w domu, powinnaś mieć pewność, że użyte surowce pochodzą z czystych ekologicznie upraw.
Przed posiłkiem nie podawaj przekąsek, które wpłyną na utratę apetytu na zasadniczy posiłek.
Zmiana sposobu żywienia niemowlęcia z naturalnego na sztuczne wymaga uprzedniej wizyty u lekarza.
Początkowo po zmianie sposobu żywienia możemy stwierdzić pewna zmiany w zachowaniu dziecka oraz w wydalanym stolcu.
|
|
Zalecana kolejność i rodzaj pokarmów wprowadzanych u niemowląt:
marchew, ziemniak, jabłko, malina, porzeczka, żurawina, jagody, agrest, ryż, kukurydza, indyk, kaczka, królik, jagnię, wieprzowina, burak ćwikłowy, sałata, żółtko jaja, pietruszka, por, morele, brzoskwinie, wiśnie, gruszki, śliwki, mięso kury.
|
|
Pokarmy silnie alergizujące to:
wołowina, cielęcina, ryby, gluten, orzechy, migdały, owoce cytrusowe, banany, pomidory, seler, truskawki, poziomki, groch, fasola, czekolada, miód, produkty zawierające barwniki spożywcze , środki konserwujące
|
Pokarmy o silnych właściwościach alergennych i mleko niemodyfikowane powinny być wprowadzane nie wcześniej jak po ukończeniu 1 roku życia.
Mleko krowie jest niewskazane dla dzieci do co najmniej 1. roku życia. Przetwory mleka krowiego takie jak jogurty, twarożek można wprowadzić już w 9 miesiącu życia. W przypadku diety dziecka małego, która jest urozmaicona nie wymagana jest podaż preparatów witaminowych.
Przed i po każdym posiłku uzupełniającym jak i mieszanki zmodyfikowanej dziecko powinno być przystawione do piersi . Powoduje to utrzymanie laktacji oraz zmniejszenie tzw. stresu metabolicznego dziecka.
|
<< początek / rozdrabnianie pokarmu >> |
|