Są to przygotowane do spożycia soki lub przeciery z warzyw i owoców, które są uzupełnieniem pożywienia niemowląt od 4 miesiąca życia. Są źródłem witamin, zwłaszcza witaminy C oraz składników mineralnych i B karotenu. Do produkcji przetworów wykorzystane są surowce pochodzące ze ściśle kontrolowanych upraw. Nie zawierają środków konserwujących oraz syntetycznych substancji dodatkowych ( zagęszczaczy, substancji koloryzujących czy aromatyzujących). Selekcja surowca eliminuje zawartość pestycydów, metali szkodliwych, antybiotyków, azotanów azotynów. Najczęściej używanym surowcem jest jabłko, owoce jagodowe, marchew dynia, maliny, banany, truskawki oraz owoce cytrusowe Warzywa i owoce wykorzystywane do produkcji są świeże bądź mrożone utrwalone po przewożeniu utrwalane poprzez pasteryzację bądź krótkotrwałą sterylizację. Gotowe soki są klarowne bądź przecierowe. Owoce zawierające cytrusy i banany ze względu na potencjał alergizujący przeznaczone są dla niemowląt po 10 miesiącu życia. Dobry producent umieści na opakowaniu informację odnośnie zalecanego wieku dziecka, dla którego przeznaczony jest dany produkt.
|
|
Soki są jako pierwsze wprowadzane do diety niemowlęcia, są ubogie w kwasy i nie podrażniają przewodu pokarmowego. Najlepiej zaczynać od tych, które są wytwarzane z niewielu szczególnie zdrowych składników.
Owoce są podstawowym źródłem witamin dla niemowlęcia. Owoce są lekkostrawne i posiadają walory smakowe, które zwiększą zapał niemowlęcia do spożywania posiłku.
Warzywasą wprowadzane do jadłospisu noworodka w 6 miesiącu życia. Mogą stanowić pełnowartościowy posiłek w ciągu dnia.
|