WIEK |
ilość i rodzaj pożywienia |
1 miesiąc |
7 x 90 -120 ml - mleko początkowe
|
2 miesiące |
6 x 110 - 130 ml - mleko początkowe
|
3 miesiące |
6 x 150 ml - mleko początkowe
|
4 miesiące |
6 x 150 ml - mleko początkowe,
1 x 30-60 ml - sok z owoców lub skrobane jabłko(50g).
|
5 miesięcy |
4 x 180 ml - mieszanka mleczna (mleko następne z dodatkiem bezglutenowych złożonych węglowodanów),
1 x 180 ml zupa - papka jarzynowa,
60ml / 100g - soku z owoców / skrobanego jabłka.
|
6 miesięcy |
4 x 180 ml - mieszanka mleczna,
1 x 180 ml - zupa : papka jarzynowa + 10g gotowanego mięsa,
140 g - przecieru owocowego.
|
7 miesięcy |
2 x 180 ml - mieszanka mleczna,
1 x 180 - kaszka na mleku modyfikowanym,
1 x 200 - zupa : papka jarzynowa na rosole + 10g gotowanego mięsa (3-4 g białka),
1 x 180 - kisiel mleczny z 1 żółtka na mleku następnym lub deser owocowy,
150 g - przecier owocowy.
|
8 miesięcy |
2 x 180 ml - mieszanka mleczna,
1 x 180 - kaszka na mleku modyfikowanym,
1 x 200 - zupa : papka jarzynowa na rosole + 10g gotowanego mięsa (3-4 g białka),
1 x 180 - kisiel mleczny z 1 żółtka na mleku następnym lub deser owocowy,
150 g - przecier owocowy.
|
9 miesięcy |
2 x 200 ml - mieszanka mleczna,
1 x 200 - zupa : papka jarzynowa na rosole + 15g gotowanego mięsa (4-6 g białka),
1 x 200 - kisiel kisiel owocowy lub owoce lub kompot + biszkopt bezglutenowy, chrupki kukurydziane,
|
10 miesięcy |
3 x 200 ml - posiłek mleczny,
1 x 200 - obiad z dwu dań : zupa + jarzynka na rosole + 15g gotowanego mięsa (4-6 g białka),
wprowadzenie : zbóż glutenowych (kasza, bułki, chleb, sucharek),
przeciery soki owocowe, ostrożnie - cytrusy, banany i inne owoce południowe
|
11 - 12 miesięcy |
3 x 220 ml - posiłek mleczny (mleko następne),
1 x 220 - obiad z dwu dań : zupa + jarzynka na rosole + 15g gotowanego mięsa (4-6 g białka),
wprowadzenie : całe jajo 3 - 4 x tyg; twarożek, kefir i jogurt 1 - 2 x tyg; kakao 2 x tyg;
|