Powrót do strony głównej
1 ROK > ŻYWIENIE  >  przetwory mięsne
model żyw. (pierś)
model żyw.(sztucz.)
wprowadzanie prod.bezmlecznych
spożycie białek
mleczne
zbożowe
mięsno-warzywne
warzywno-owocowe
PRZETWORY MIĘSNE i WARZYWNO -MIĘSNE
Wprowadzane są do żywienia niemowląt od 6 miesiąca życia. Produkowane są w postaci gotowych do spożycia posiłków mięsnych, mięsnych z dodatkiem warzyw. Do produkcji wykorzystuje się wysokogatunkowe mięso cielęce, wołowe lub drobiowe : kurczęta, indyk. Niedopuszczalna jest zawartość hormonów , antybiotyków oraz innych substancji czynnych farmakologicznie. Warzywa użyte do produkcji posiłków posiadają wysoką wartość odżywczą i pochodzą z kontrolowanych upraw o niskiej zawartości azotanów, pestycydów oraz metali szkodliwych dla zdrowia. Nie stosuje się dodatku soli i cukru ( dopuszczalna jest niewielka zawartość w produktach dla dzieci starszych)
Wartość energetyczna przygotowanych posiłków to zazwyczaj około50-70 kcal / 100g z zawartością białka wahającą się od 3 g/100g wzwyż. Podwyższenie wartości energetycznej uzyskuję się poprzez dodatek węglowodanów takich jak ryż, ziemniaki, kasza.
Produkty charakteryzują się różnym stopniem rozdrobnienia:
I stopnia rozdrobnienia - dla najmłodszych niemowląt od 4 miesiąca życia przeznaczone są produkty gładkie mocno rozdrobnione o jednolitej konsystencji.
II stopień rozdrobnienia - niemowlęta starsze ( 5-6 miesiąc) maja przygotowane dania o większych cząstkach.
III stopień rozdrobnienia - przeznaczone dla niemowląt po ukończonym 10 miesiącu życia umożliwiają żucie.
<< początek
.
rozwój żywienie pielęgnacja szczepienia choroby o nas nota prawna mapa serwisu napisz do nas
ankietaOK ePoradnik noWWWela sklepikOK kuchnia w sieci forum
Copyright © 2000-2001 Medycyna & Media