Powrót do strony głównej
1 ROK > ŻYWIENIE  >  przetwory mleczne
model żyw. (pierś)
model żyw.(sztucz.)
wprowadzanie prod.bezmlecznych
spożycie białek
mleczne
................ a - b
................ c - z
zbożowe
mięsno-warzywne
warzywno-owocowe
PRZETWORY MLECZNE
mleko modyfikowane początkowe , mleko modyfikowane następne i mieszanki mleczne
MLEKO MODYFIKOWANE POCZĄTKOWE

Jest to mleko przeznaczone dla niemowląt od 1 do końca 4 miesiąca życia. Mleko modyfikowane jest wytwarzane z mleka krowiego oraz białka serwatkowego, tłuszczu mlecznego oraz olejów roślinnych. Jest wzbogacane w witaminy i sole mineralne. Modyfikacja polega na zmianie składu poszczególnych frakcji zawartych w mleku krowim
Skład
SKŁADNIK
(w 100ml)
informacja
białko (1.9g) 60-40% laktoalbuminy i laktoglobuliny (tzw. białka serwatkowe)
40-60% kazeina
tłuszcz (4.1g) roślinny, mleczny
Odpowiedni skład kwasów tłuszczowych z ograniczeniem zawartości kwasu laurynowego i mirystynowego.
węglowodany (8.2g) laktoza
składniki mineralne 3 x mniejsza zawartość w stosunku do mleka krowiego, pełen zestaw witamin, wzbogacenie w żelazo (0.7g/100ml)
wartość energ.(0.7 kcal) -
osmolalność 400 mOsm/kg wody
<< początek
MLEKO MODYFIKOWANE NASTĘPNE I MIESZANKI MLECZNE

Przeznaczone są do żywienia niemowląt od 5 miesiąca życia do końca 1 roku życia. Produkowane są z mleka krowiego, z możliwym udziałem białek serwatkowych, olejów roślinnych, laktozy, maltodekstryny, sacharozy i cukrów złożonych ( skrobia bezglutenowa, kleik zbożowy bezglutenowy). Wzbogacone jest w witaminy i sole żelaza
Skład
SKŁADNIK
(w 100ml)
informacja
białko (3.7g) 40-20% białka serwatkowe,
60-80% kazeina
tłuszcz (4.0g) roślinny, mleczny
zawartość kwasu linolowego 300 -1200 mg/100 kcal
węglowodany (12g) laktoza*
żelazo (1.4 mg) -
witamina D3 (1.4 ug) -
wartość energ.(0.7 kcal) -
* - mleko modyfikowane ( laktoza, maltodekstryny, glukoza, sacharoza
* - mieszanki mleczne modyfikowane ( laktoza, sacharoza, maltodekstryny, skrobia, preparaty mączne)
<< początek
.
rozwój żywienie pielęgnacja szczepienia choroby o nas nota prawna mapa serwisu napisz do nas
ankietaOK ePoradnik noWWWela sklepikOK kuchnia w sieci forum
Copyright © 2000-2001 Medycyna & Media