Powrót do strony głównej
1 ROK > ŻYWIENIE  >  żywienie w chorobie
model żyw. (pierś)
model żyw.(sztucz.)
wprowadzanie prod.bezmlecznych
spożycie białek
mleczne
zbożowe
mięsno-warzywne
warzywno-owocowe
ŻYWIENIE W CHOROBIE
W stanach chorobowych często dochodzi do utraty apetytu. Niektóre choroby np: przewodu pokarmowego wymagają ograniczenie spożywania posiłków, a w innych np: przebiegających z gorączką potrzebna jest dodatkowa energia. Podstawową zasadą obowiązującą w żywieniu chorego dziecka jest podaż płynów. Infekcje przebiegające z gorączką : przeziębienia, grypa) mogą prowadzić do odwodnienia organizmu. Podając napoje i pokarmy z dużą zawartością płynów jesteśmy w stanie temu zapobiec. Picie powinno być wtedy dostępne na każde żądanie dziecka. Pokarmy podawane powinny zawierać odpowiednią ilość minerałów oraz witamin aby wspomóc układ odpornościowy dlatego zwracamy uwagę aby zwłaszcza podczas choroby dziecka były one w pełni wartościowe. Utrata apetytu może spowodować niechęć dziecka do spożywania nawet ulubionych pokarmów. Nie należy na siłę zmuszać malca do jedzenia, gdyż takie działanie może odnieść odwrotny skutek.
Utrata apetytu może spowodować niechęć dziecka do spożywania nawet ulubionych pokarmów.
Nie należy na siłę zmuszać malca do jedzenia, gdyż takie działanie może odnieść odwrotny skutek.
<< początek
.
rozwój żywienie pielęgnacja szczepienia choroby o nas nota prawna mapa serwisu napisz do nas
ankietaOK ePoradnik noWWWela sklepikOK kuchnia w sieci forum
Copyright © 2000-2001 Medycyna & Media