Powrót do strony głównej
1 ROK > ŻYWIENIE  >  problem alergii i postępowania profilaktycznego
model żyw. (pierś)
model żyw.(sztucz.)
wprowadzanie prod.bezmlecznych
spożycie białek
mleczne
zbożowe
mięsno-warzywne
warzywno-owocowe
PROBLEM ALERGII I POSTĘPOWANIA PROFILAKTYCZNEGO
Niedostatecznie dojrzała bariera jelitowa u niemowląt jest niewystarczająco szczelna dla potencjalnych alergenów. Wymaga to zachowanie ostrożności we wprowadzaniu do diety produktów mogących alergizować niemowlę. Spośród najbardziej znanych alergizujących pokarmów należy wymienić : gluten, mleko krowie, miód, jaja, cytrusy, banany. Z powodzeniem niektóre z nich mogą być zastępowane przez odpowiedniki, które wprowadzą do diety podobną ilość wymaganych składników ( jabłka, maliny, porzeczki, agrest ). Wprowadzenie cytrusów do diety niemowląt pozostawiamy na IV kwartał życia.
Alergizujące pokarmy to:
gluten, mleko krowie, miód, jaja, cytrusy, banany.
<< początek / jak wprowadzać... >>
.
rozwój żywienie pielęgnacja szczepienia choroby o nas nota prawna mapa serwisu napisz do nas
ankietaOK ePoradnik noWWWela sklepikOK kuchnia w sieci forum
Copyright © 2000-2001 Medycyna & Media