|
 |
|
KARMIENIE PIERSIĄ (o samym mleku mamy)
|
powstanie mleka,
skład mleka,
toksyny w mleku,
porównanie mleka naturalnego ze sztucznym,
siara,
nawał mleczny,
karmienie na żądanie,
techniki karmienia,
ćwiczenia ssania,
karmienie po cesarskim cięciu,
karmienie wcześniaków,
karmienie przez kobietę będącą w ciąży,
za mało pokarmu,
problemy z brodawkami,
zastój pokarmu,
ropień piersi,
gdy nie chce ssać,
pozytywne strony karmienia piersią,
rano i wieczorem - czym różni się pokarm,
relaktacja,
uwagi.
|
|
Uważa się, że karmienie piersią jest najwłaściwszym sposobem żywienia dziecka. Niezaprzeczalne są jego korzyści fizjologiczne i psychologiczne mające wpływ na rozwój dziecka. Pokarm kobiecy jest zbalansowany pod względem zawartości węglowodanów, białka, witamin tłuszczów i składników mineralnych i dostosowany do etapu rozwojowego dziecka. Zawarte w pokarmie kobiecym składniki wspomagają trawienie mają działanie przeciwulteniające i przeciwzakaźne, jak również posiadają pewne walory smakowe związane z pokarmami spożywanymi przez matkę. Karmienie piersią zwiększenie odporności na zakażenia układu pokarmowego, oddechowego i ucha środkowego oraz zapobiega alergiom. Mleko matki przez pierwsze 6 miesięcy zaspokaja wszystkie potrzeby żywnościowe niemowlęcia z wyjątkiem witaminy D3.
|
POWSTAWANIE MLEKA
Miejscem powstania mleka są pęcherzyki mleczne w gruczołach piersiowych kobiety. Przewody mleczne prowadzą powstające mleko do zatok skąd przewodami wyprowadzającymi na zewnątrz przez brodawkę. Bodźcem do powstawania mleka jest ssanie dzięki któremu pobudzany jest odruch nerwowy u mamy prowadzący do wydzielania prolaktyny. Prolaktyna jest hormonem przysadki mózgowej odpowiedzialnym za wytwarzanie pokarmu kobiecego. Im więcej dziecko jest karmione piersią tym więcej bodźców pobudzających i więcej pokarmu. Innym hormonem wydzielanym podczas karmienia jest oxytocyna odpowiedzialna za skurcze przewodów mlecznych w ten sposób wypływanie mleka z przewodów wyprowadzających. Zaburzenie produkcji oxytocyny prowadzi do zastoju pokarmu i w dalsze kolejności do zmniejszenia jego produkcji.
|
<< początek |
SKŁAD MLEKA
Pokarm kobiecy jest dostosowany do potrzeb noworodka a później niemowlęcia. Skład i ilość odpowiadają zapotrzebowaniu dziecka, umożliwiając mu prawidłowy rozwój. Pierwszy pokarm nazywany siarą jest bogaty w białko i przeciwciała, pod względem gęstszej konsystencji odpowiada możliwościom i potrzebom przewodu pokarmowego. Siara w ciągu kilku dni zmiana się pod względem składu poprzez zwiększenie ilości, kaloryczności oraz zmian w zawartości białka i tłuszczu. W czasie 3 tyg ustala się ostateczny skład pokarmu kobiecego. Charakterystyczna jest jednak pewna zmienność składu w trakcie karmienia. Początkowo jest on bardziej wodnisty, z czasem zawiera więcej tłuszczów, białek i cukrów. Dlatego krótkotrwałe, przystawienie dziecka do piersi nie zaspakaja wszystkich potrzeb żywieniowych. Zauważono również pewną zmienność w ciągu dnia, i tak pokarm nocny posiada nawet 3 razy więcej tłuszcz, a dzienny więcej białka. Dieta matki jest tylko w niewielkim stopniu ma wpływ na zmiany w składzie ilościowym i jakościowym mleka. Zwrócić należy uwagę, na zmienność składu podczas karmienia.
|
Woda
jest głównym składnikiem mleka kobiecego. Zawartość wody w pokarmie jest stała, niezależna od tego jak dużo płynów przyjmuje mama.
Białko
zawarte w pokarmie kobiecym znajdują to aminokwasy, których zawartość dostosowana jest do zdolności trawiennych niemowlęcia. W około 40% jest to także kazeina, która jest łatwa w przyswajaniu. Pozostałe 60% stanowi serwatka. Białkami znajdującymi się w pokarmie są również laktefferyna odpowiedzialna za gospodarkę żelaza, laktoglobulina, przeciwciała produkowane przez matkę i przekazywane podczas karmienia. Mleko kobiece zapewnia w ten sposób konieczną ochronę immunologiczną w czasie dojrzewania własnego układu odporności niemowlęcia. Szereg czynników przeciwbakteryjnych, przeciwzapalnych i imumomodulujących utrzymuje niemowlę w zdrowiu. Udowodnione zostało dawno, że dzięki temu dzieci karmione naturalnie są w mniejszy stopniu narażona na infekcje.
Tłuszcze
stanowią ważny składnik energetyczny jak i budulcowy. 95% tłuszczów zawiera kwasy tłuszczowe nienasycone, które są łatwo przyswajane i trawione. Dodatkowo mleko kobiece zawiera enzymy służące właśnie do trawienia tłuszczów. Tłuszcze odgrywają zasadniczą rolę w budowie układu nerwowego.
Węglowodany -
laktoza jest głównym cukrem wchodzący w skład mleka kobiecego. Laktoza posiada duża wartość energetyczną oraz jest budulcem tkanki nerwowej. Zawartość laktozy jest stosukowo wysoka w odniesieniu do mleka kobiecego.
Minerały i Witaminy:
pokarm kobiecy zawiera mniej soli mineralnych w porównaniu z mlekiem krowim, niemniej jednak biodostępczość zawartych minerałów jest znacznie wyższa np: dostępczość wapnia jest o 75 % wyższa niż spotykana w mieszankach, a o 50% wyższa niż mleka krowiego. Umożliwia to mniejsze stężenie soli mineralnych w mleku kobiecym co ma swoje znaczenie dla funkcji nerek u niemowlęcia. Spośród witamin zwrócić należy uwagę, że mleko kobiece poza witaminą D3, w mniejszym stopniu witaminą K w pełni zaspakaja potrzeby niemowlęcia do 6 miesiąca życia.
|
<< początek |
TOKSYNY W MLEKU
Są wyrazem wpływu zanieczyszczenia środowiska na człowieka. Do pokarmu kobiecego dostają się niepożądane substancje chemiczne, które są używanie i wytwarzane w rolnictwie i przemyśle. Spośród najbardziej znanych substancji należy wymienić: DDT, dioksyny, jod, herbicydy, oraz metale ciężkie. Jak stwierdzono jednak na danym terenie w którym znajdują się określone zanieczyszczenia odstawienie pokarmu naturalnego, spowoduje dostarczanie jeszcze większej ilości toksyn, gdyż w produktach uzupełniających znajduje się jeszcze więcej szkodliwych substancji. Tak więc karmienie piersią jest sposobem ochrony dziecka przez zanieczyszczeniem środowiska.
|
|
Co robić ?
unikać ryb z wód skażonych,
dokładnie myć warzywa i owoce przed spożyciem,
unikać spożycia tłuszczów, gdyż tkanka tłuszczowa jest miejscem gromadzenia się substancji toksycznych,
ograniczenie chemii w gospodarstwie domowym.
|
<< początek |
PORÓWNANIE POKARMU KOBIECEGO i MLEKA KROWIEGO
|
SKŁADNIK |
siara |
pokarm kobiecy |
mleko krowie |
kaloriekcal/100ml |
57 |
65-70 |
65-70 |
białkog/100ml |
2.3 |
0.9-1.4 |
3.5 |
tłuszczeg/100ml |
3.0 |
4.3 |
3.8 |
laktoza g/100ml |
5.7 |
7.1 |
4.7 |
sód mEq/l |
- |
9 |
27 |
potas mEq/l |
- |
9 |
27 |
magnez mEq/l |
- |
3 |
9 |
żelazo mEq/l |
- |
0.5-1 |
0.5 |
miedz mEq/l |
- |
0.4 |
0.02 |
cynk mEq/l |
- |
0.2 |
0.4 |
wapń mEq/l |
- |
40 |
120 |
wit. A mg/dl |
- |
53 |
34 |
wit. D IU/dl |
- |
0.4 |
0.3-1 |
wit. E mg/dl |
- |
0.35 |
0.1 |
wit. K mg/dl |
- |
1.5 |
6 |
|
<< początek / siara >> |
|